مدیریت و کنترل علف های هرز گیاهان دارویی
جزئیات پروژه
شرح مسئله
توضیح: شرح مختصری از مسئله مورد نیاز خود طبق سرفصل های زیر ارائه دهید.
– شرح کلی مسئله: (در این قسمت مسئله و نیاز خود را تشریح نمائید.
علفهای هرز در کشاورزی همواره از چالش های مهم در مدیریت اراضی تحت کشت می باشند. این گیاهان با توجه به فیزیولوژی رشد این گیاهان مقابله با آنها در اراضی کشاورزی از ابتدای کشاورزی تا به امروز ادامه دارد. در این بین استفاده از روش های مختلف مثل کنترل مکانیکی با دست و اداوات کشاورزی، کنترل شیمیایی و … مدنظر قرارداده می شوند.
با توجه به اینکه در اغلب موارد مدیریت درستی در اراضی کشاورزی انجام نمی گیرد شاهد گونه های مختلفی از این گیاهان در اراضی کشاورزی هستیم مواردی مثل، مرغ، پیچک، فرفیون، تاج خروس، هفت بند، قیاق، ترشک و … که هر کدام به تنهایی می تواند خسارت جبران ناپذیری به محصول وارد نماید.
از خسارتهای علفهای هرز می توان به کاهش عملکرد محصول، هدر رفتن آب کشاورزی، اختلاط با محصول و کاهش کیفیت محصول، میزبانی آفات و بیماری های مختلف، اثرات آللوپاتی آنها و … اشاره کرد.
کنترل این گیاهان در ابتدا در نبود سموم و گسترش کمتر آنها با دست و بصورت مکانیکی انجام می شد اما با گذشت زمان و هزینه بسیار بالای کنترل مکانیکی انواع سموم اختصاصی و عمومی تولید شد. اما با گذشت زمان و مشکلاتی مثل مقاومت علفهای هرز، خسارت سموم برای سلامتی انسان ها و محیط زیست امروزه در کشاورزی پایدار تلاش می شود بکار گیری از سموم به حداقل ممکن برسد و در عوض روشهای مکانیکی، استفاده از مالچ ها، کنترل های قبل از کشت مثل سولاریزیشن بیشتر بکار گرفته شود.
چالش علفهای هرز در تولید گیاهان دارویی بسیار جدی تر هست و می توان گفت در شرایطی که مزرعه آلوده به علفهای هرز باشد بخش قابل توجهی از هزینه تولید در این گیاهان را کنترل علفهای هرز دربرمی گیرد. به این دلیل که اولا کاربرد سموم علفکش در مزارع گیاهان دارویی با ممنوعیت های شدیدتری برخوردار است و ثانیا علفکش های تخصصی برای اغلب این گیاهان وجود ندارد. بنابراین استفاده از تکنیک های جدید و یا تلفیق تکنیک های مختلف برای این گیاهان کارآایی بیشتری خواهد داشت.
چرایی نیاز: (در این قسمت میبایست عللی که منجر به بروز این مسئله و نیز احساس نیاز متقاضی برای دریافت این فناوری خاص شده است بیان شود)
علفهای هرز بعد از مسئله محدودیت آب مهمترین چالش در تولید گیاهان دارویی می باشند. بنابراین در راستای تولید محصول با کمیت و کیفیت بهتر لازم است این علفها که شامل هر گونه گیاهی به جزء گونه تحت کشت می باشد کنترل شوند.
شرکت گل دارو بعنوان یکی از شرکتهای مطرح در زمینه تولید مواد اولیه گیاهی در واحد کشاورزی خود و در ادامه تولید انواع داروهای گیاهی در کشور و منطقه شناخته شده می باشد. این شرکت در راستای تولید مواد اولیه گیاهی سالم و با کیفیت تلاش دارد در اراضی تحت مالکیت خود و اراضی که بصورت قراردادی برای شرکت گیاهان دارویی را تولید می کنند تکنیک های نوین و دوستدار محیط زیست برای مدیریت علفهای هرز بکار گیرد.
– پیشینه مسئله و مفاهیم علمی مرتبط با مسئله: (در این قسمت در رابطه با مفاهیم و تئوری هایی که حول این نیاز وجود دارد، توضیحاتی داده شود).
تاکنون مطالعات مختلفی بر روی کنترل علفهای هرز در مزارع گیاهان دارویی انجام شده است و نتایج خوبی حاصل شدده است. اما با توجه به گستردگی علفهای هرز و همچنین تنوع کشت گیاهان دارویی لازم است متناسب با هر منطقه و علفهای هرز آن منطقه و نوع گیاه دارویی تحت کشت دستورالعمل مناسب جهت کنترل علفهای هرز اتخاذ گردد.
حوزه تخصصی مسئله (تخصص هایی که درگیر می شوند)
علوم علفهای هرز
علوم باغبانی و زراعت
حوزه کاربرد مسئله
· کنترل علفهای هرز در مزراع گیاهان دارویی در راستای تولید محصول با کمیت و کیفیت بالاتر
· مدیریت بهینه اراضی کشاورزی و نهاده های تولید مثل خاک و آب
ویژگیها و خروجیهایی که روش یا فناوری مورد درخواست می باید داشته باشد (به طور جزئی تشریح شود)
– روش یا روش های پیشنهادی باید در کنترل اکثر علفهای هرز مزرعه کارآمد باشد.
– هزینه روش متناسب با ارزش گونه گیاهی باشد.
– روش پیشنهادی سازگار با محیط زیست باشد.
از بعد اقتصادی و مالی رفع مسئله / فناوری مورد درخواست تا چه میزان هزینه ای مقرون به صرفه تلقی خواهد شد؟
همانطور که اشاره شد در تولید بسیاری از گیاهان دارویی کنترل مکانیکی و وجین علفهای هرز بیشترین هزینه تولید را شامل می شوند بنابراین با بکارگیری روش های نوین و تلفیقی می توان تا حدود زیادی این هزینه را کاهش داد. از طرف دیگر دستیابی به روش مناسب باعث کاهش مصرف سموم شیمیایی و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی این ترکیبات خواهد شد. ضمن اینکه با مدیریت علفهای هرز میزان مصرف آب کاهش و هزینه از دست رفتن منابع کاهش چشمگیری خواهد داشت.
- پیش بینی مدت زمان لازم برای پروژه (ماه) : 24 ماه
- تاریخ احتمالی شروع پروژه : 1403/07/01