تولید کمپوست و خوراک دام
جزئیات پروژه
شرح مسئله
توضیح: شرح مختصری از مسئله مورد نیاز خود طبق سرفصل های زیر ارائه دهید.
– شرح کلی مسئله: (در این قسمت مسئله و نیاز خود را تشریح نمائید)
یکی از خروجی های فرایند عصاره گیری شرکت های داروسازی تفاله حاصل از عصاره گیری مواد اولیه گیاهی است. از آنجایی که در فرایند تولید داروهای گیاهی شرکت گل دارو شامل زنجیره کامل از تولید مواد اولیه گیاهی تا فراورده نهایی می باشد؛ تلاش می شود مطابق با استانداردهای کشاورزی پایدار و دوستدار محیط زیست بخش قابل توجهی از عناصر غذایی خاک در اراضی واحد کشاورزی این شرکت با تکیه از این ترکیبات آلی تامین گردد.
تفاله های حاصل از عصاره گیری شامل برگ، میوه، دانه، ریشه و … گیاهان مختلف می باشد. این تفاله ها پتانسیل بالای برای استفاده بعنوان مکمل غذایی برای دام دارند بخصوص انواع دارای بذر و میوه که سرشار از پروتئین و سایر عناصر غذایی می باشند.
در راستای تکمیل زنجیره تولید در شرکت گل دارو و بهبود فرایندها یکی از موضوعاتی که در این شرکت مورد بررسی قرار می گیرد تولید ترکیبات با ارزش از تفاله ها می باشد. این امر علاوه بر تامین نیاز ماده آلی خاک اراضی کشاورزی این شرکت و تولید گیاه دارویی سالم تر، دغدغه واحد های دیگر در خصوص دفع این تفاله ها نیز رفع می شود.
چرایی نیاز: (در این قسمت میبایست عللی که منجر به بروز این مسئله و نیز احساس نیاز متقاضی برای دریافت این فناوری خاص شده است بیان شود)
برای پروژه حاضر دو هدف عمده تعریف شده است که عبارتنداز:
1-2-رفع دغدغه دفع تفاله ها و عدم ایجاد چالش در فرایند عصاره گیری (به جهت خالی شدن خط عصاره گیری) ایجاد بستر مناسب برای مدیریت تفاله ها به نحوی که علاوه بر رفع دغدغه خروج آنها از خط عصاره گیری، فراوری آنها به نحوی انجام گیرد که باعث ایجاد ارزش افزوده و در ضمن بدون آسیب احتمالی به محیط زیست باشد. بحث بکارگیری تفاله های آلی در شرکت های مختلف گاها به عنوان دغدغه ای برای آنها بوده و همواره به دنبال راهکار یا حتی فرد یا شرکتی بودند که تفاله های حاصل را حتی بصورت رایگان در اختیار آنها قرار دهند از این جهت که اختلالی در فرایند عصاره گیری و خط تولید آنها ایجاد نگردد. در نگاه عمیق تر برای شرکتهای که دغدغه محیط زیست دارند همواره به دنبال راهکاری برای استفاده بهینه از این تفاله های آلی بوده و هستند. با این دیدگاه نه تنها بواسطه ایجاد بستر فرآوری و تولید ترکیبات با ارزش تر از تفاله ها مشکل خالی شدن خط تولید عصاره گیری از این تفاله ها حل می شود بلکه این تفاله ها به نحوه مناسب برای استفاده های دیگر فراوری می شوند.
2-2-فراوری تفاله و تولید ترکیبات با ارزش افزوده بیشتر مثل مکمل غذایی دامی و کمپوست
الف) تولید مکمل غذایی دامی: با توجه به ارزش غذایی تفاله های حاصل از عصاره گیری و ارزیابی های اولیه در خصوص درصد پروتئین آنها گزینه مناسبی برای استفاده آنها در تولید مکمل غذایی دامی می باشد. امروزه بکارگیری ترکیبات آلی با ارزش غذایی بالا در تولید خوراک دام توصیه شده است و با توجه به اینکه بخش زیادی از تفاله ها دربرگیرنده میوه و دانه گیاهان دارویی مختلف است گزینه مناسبی برای استفاده و فراوری برای این منظور می باشند. از طرف دیگر با توجه به ارزش دارویی این تفاله ها که هر کدام به منظور مشخصی عصاره گیری شده و در فورمولاسیون داروها استفاده می شوند می توان از این تفاله ها علاوه بر ارزش غذایی خاصیت دارویی و مکمل نیز انتظار داشت. به عنوان مثال یکی از این تفاله ها حاصل از عصاره گیری گیاهانی است که جهت افزایش شیر در مادران شیرده استفاده می شود (داروی شیرافزا)؛ با فراوری این تفاله می توان از آن بعنوان مکمل غذایی و دارویی استفاده کرد.
ب) تولید کمپوست: امروزه استفاده از ضایعات کشاورزی به طور گسترده بعنوان کودهای آلی در تولید محصولات کشاورزی مختلف استفاده می شوند. با توجه به اینکه بخش زیادی از مواد اولیه گیاهی مورد نیاز شرکت از طریق کشت مستقیم یا کشت قراردادی تامین می شود و استفاده از کودهای آلی بعنوان روشی برای تامین نیاز غذایی گیاهان در کشاورزی و بخصوص تولید گیاهان دارویی همواره تاکید شده است. با تعریف این پروژه و مطالعات لازم در نهایت تفاله های حاصل از عصاره گیری طی فرایند کمپوست سازی در شرایط مناسب به کمپوست با ارزش غذایی بالا تبدیل می شوند. با توجه به وجود استانداردهای ملی و بین المللی در خصوص استفاده از کودهای شیمیایی و آلی در فرایند تولید گیاهان دارویی و توجه مراجع مختلف به مسئله باقیمانده کودهای شیمیایی و اثرات مخرب این کودها به محیط زیست و آبهای زیرزمینی کاربرد مواد آلی کمپوست شده به شدت مورد تاکید قرار گرفته است.
– پیشینه مسئله و مفاهیم علمی مرتبط با مسئله: (در این قسمت در رابطه با مفاهیم و تئوری هایی که حول این نیاز وجود دارد، توضیحاتی داده شود).
تولید کمپوست از ترکیبات آلی در کشور از منابع مختلف و ضایعات کشاورزی در کشور در حال انجام است. اما استفاده از تفاله های حاصل از عصاره گیری با منابع غنی مواد معدنی تاکنون در کشور انجام نشده است. همچنین تولید خوراک دام از این منابع که بخش زیادی از آنها شامل دانه و میوه گیاهان مختلف است برای اولین بار انجام می گیرد.
حوزه تخصصی مسئله (تخصص هایی که درگیر می شوند)
علوم باغبانی و زراعت
خاکشناسی و تغذیه گیاهی
علوم دام و دامپزشکی
حوزه کاربرد مسئله :
1-معرفی مکمل غذایی دامی به دامداران
2-استفاده از کمپوست در تولید گیاهان دارویی در راستای کشاورزی ارگانیک و GAP
ویژگیها و خروجیهایی که روش یا فناوری مورد درخواست می باید داشته باشد (به طور جزئی تشریح شود)
در پروژه حاضر هدف تبدیل تفاله های گیاهان مختلف که از آنها عصاره گیری شده است به ترکیبات ارزشمند مثل مکمل غذایی دام و کمپوست می باشد. این دو ترکیب بسته به نوع تفاله و ترکیبات هر کدام که از آنالیز اولیه آنها بدست می آیند. بنابراین در خصوص تولید مکمل دامی لازم است گزینش صحیح بین تفاله ها صورت گرفته و در با توجه به نیازهای هر کدام افزودنی های لازم بعد از فراوری تفاله به آن اضافه گردد تا بعنوان یک مکمل غذایی قابل عرضه به دامداران باشد. لازم به ذکر است گام اول این پروژه ارزیابی پتانسیل احتمالی تفاله ها جهت تبدیل به مکمل دامی غذایی دام می باشد.
در خصوص تولید کمپوست از تفاله ها لازم است فرایند پوساندن و تبدیل به کمپوست در شرایط بهینه دمایی، رطوبت، اکسیژن و … باشد. بنابراین باید دستورالعمل جامع برای این منظور ارائه گردد به نوعی که برای انواع تفاله ها قابل اجرا باشد و در طی فرایند تولید کمپوست حداقل از دست روی نیتروژن و ایجاد بوی نامطبوع صورت گیرد.
- پیش بینی مدت زمان لازم برای پروژه (ماه) : 18 ماه
- تاریخ احتمالی شروع پروژه : 1403/07/01